Piernik to podstawa świąt bożonarodzeniowych. Tradycyjny piernik robiony jest z mąki pszennej, mleka, jajek, cukru, miodu i przypraw, a przekładany jest powidłami. Główne skrzypce grają tutaj przyprawa, a raczej mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: cynamon, imbir, goździki, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, anyż gwieździsty, ziele angielskie i czarny pieprz.
Tradycyjny piernik, choć bardzo smaczny zawiera mnóstwo cukru (miód, cukier, powidła) i choć święta są raz do roku, nie powinniśmy unikać tych potraw. Na wszystko znajdzie się miejsce, ważny jest umiar.
Jednak dla osób, które nie są przywiązane do tradycyjnej formy, proponuje coś a’la sernik z kaszy jaglanej o smaku piernika. Kubki smakowe oczekujące piernika będą usatysfakcjonowane, a do tego zjemy ciasto w bardzo odżywczej formie (kasza jaglana, wiśnie, daktyle).
Uprzedzając obawy: kasza jaglana nie jest wyczuwalna, po blendowaniu przyjmuje bardzo gładką kremową formę.Dodatek masła orzechowego i przyprawy do piernika skutecznie neutralizuje smak kaszy.
Uwaga na przyprawy do piernika, te dostępne w sklepie niestety, często mają cukier, albo mąkę pszenną w składzie 🙁 Dobra przyprawa nie powinna zawierać tych składników (np. ta, ta, albo ta)