Nietradycyjny piernik – zdrowe ciasto na Boże Narodzenie

Nietradycyjny piernik  – zdrowe ciasto na Boże Narodzenie

Dużymi krokami zbliżamy się do świąt Bożego Narodzenia i choć będą to święta inne, niż co roku nadal obowiązuje piernik, makowce, krokiety, pierogi i barszcz!

Z czego składa się piernik?

Piernik to podstawa świąt bożonarodzeniowych. Tradycyjny piernik robiony jest z mąki pszennej, mleka, jajek, cukru, miodu i przypraw, a przekładany jest powidłami. Główne skrzypce grają tutaj przyprawa, a raczej mieszanka przypraw, w skład której wchodzą: cynamon, imbir, goździki, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, anyż gwieździsty, ziele angielskie i czarny pieprz

 

Tradycyjny piernik, choć bardzo smaczny zawiera mnóstwo cukru (miód, cukier, powidła) i choć święta są raz do roku, nie powinniśmy unikać tych potraw. Na wszystko znajdzie się miejsce, ważny jest umiar.

 

Jednak dla osób, które nie są przywiązane do tradycyjnej formy, proponuje coś a’la sernik z kaszy jaglanej o smaku piernika. Kubki smakowe oczekujące piernika będą usatysfakcjonowane, a do tego zjemy ciasto w bardzo odżywczej formie (kasza jaglana, wiśnie, daktyle). 

 

Uprzedzając obawy: kasza jaglana nie jest wyczuwalna, po blendowaniu przyjmuje bardzo gładką kremową formę.Dodatek masła orzechowego i przyprawy do piernika skutecznie neutralizuje smak kaszy. 

 

Uwaga na przyprawy do piernika, te dostępne w sklepie niestety, często mają cukier, albo mąkę pszenną w składzie 🙁 Dobra przyprawa nie powinna zawierać tych składników (np. tata, albo ta 

Ciasto bożonarodzeniowe, sernika z kaszy jaglanej, dietetyczny piernik

Piernik a'la sernik

Jeśli przyprawy są najważniejszym składnikiem każdego piernika, to dlaczego by ich nie wykorzystać w inny sposób? Podstawą tego ciasta zamiast mąki pszennej jest kasza jaglana, która bogata jest w witaminy z grupy B: B1, B2, i B6 oraz żelazo i miedź.

Cukier został zastąpiony daktylami i ksylitolem (więcej o tym czym zastąpić cukier i czy warto tutaj), dzięki daktylom ciasto nadal jest bardzo słodkie.  

Składniki potrzebne do piernika:

Spód: 

  • daktyle ok. 20 szt
  • kakao ciemne ok. 1 łyżka
  • mąka kokosowa 0,5 szkl. 

Masa: 

  • Kasza jaglana: 200g – szklanka 
  • Woda + mleko 2% – razem 500ml 
  • Przyprawa do piernika – ok. 1 łyżeczka 
  • Ksylitol – 3 łyżki 
  • Masło orzechowe – 2 łyżki 
  • Olej kokosowy – 1 łyżka 

Wierzch:

  • wiśnie

Przygotowanie ciasta piernikowego: 

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 1h, następnie blendujemy na gładką masę z mąką i kakao. Tak przygotowaną masę wykładamy w foremkę o średnicy ok. 20 cm
  2. Kaszę przepłukujemy, następnie gotujemy w wodzie połączonym z mlekiem, przyprawą do piernika i ksylitolem. Gotujemy ok. 20 min na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie płyn.
  3. Zimną kaszę blendujemy z masłem orzechowym i roztopionym olejem kokosowym. Tak przygotowaną masę wylewamy na nasz spód. I wkładamy do lodówki. Ciasto należy dobrze schłodzić, aby masa była zbita.
  4. Na koniec wykładamy wiśnie (można tutaj przygotować frużelinę, albo mus, aby lepiej się trzymały).