Aby owsianka była pełnowartościowym posiłkiem musimy zadbać, aby oprócz źródła węglowodanów znalazło się także białko i tłuszcze. Podstawą owsianki są płatki owsiane (węglowodany), które są źródłem błonnika dającego na długo uczucie sytości, beta-glukanu, który obniża cholesterol i witamin z grupy B. Źródłem białka może być np. serek wiejski czy jogurt i źródłem tłuszczów np. orzechy. Tak przygotowana owsianka będzie sycić na długo, a także będzie miała niski IG.
Za nietypowy kolor owsianki odpowiada dodatek kurkumy. Kurkuma jest indyjska przyprawą, która nie posiada swojego charakterystycznego smaku ani zapachu poprzez co można dodawać ją zarówno do dań słodkich jak i wytwanych.
Oprócz tego kurkumina zawarta w kurkumie (związek aktywny) odpowiada za właściwości prozdrowotne tej przyprawy m.in
🔸właściwości antyoksydacyjne, które niwelują stany zapalne (stany zapalne są podstawą wielu chorób cywilizacyjnych w tym, także otyłości!)
🔸 właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne
🔸 pozytywny wpływ na parametry metaboliczne – poziom glukozy i insuliny na czczo
👉 Jednak, aby zauważyć efekt terapeutyczny sama przyprawa nie wystarczy. Zdarza mi się usłyszeć pytanie co warto suplementować, tak więc oprócz witaminy D3 i kwasów Omega-3 (jeśli nie spożywamy ryb), w niektórych przypadkach warto rozważyć suplementację kurkuminy. Związek ten niedawno zaczął przeżywać swój renesans i jest jednym z lepiej przebadanych pod względem właściwości prozdrowotnych.