Należy pamiętać, że indeks glikemiczny mówi nam o wzroście stężenia glukozy we krwi po spożyciu 50g węglowodanów, a nie 50g produktu! (Produkty spożywcze najczęściej składają się węglowodanów, białek, tłuszczów), dlatego 50 g produktu nie jest równe 50g węglowodanów). Nie wystarczy zważyć danego produktu, aby dowiedzieć się jaki ma indeks glikemiczny.
Ładunek glikemiczny bierze pod uwagę ilość węglowodanów w przeliczeniu na spożywaną porcję, co jest bardziej praktyczne. (Dla osób, które muszą pilnować poziomu cukru w organizmie, ułatwieniem będą aplikacje, które policzą za nas ładunek glikemiczny całego dania)
ŁG = (IG x zawartość węglowodanów przyswajalnych) / 100
Aby otrzymać ładunek glikemiczny musimy pomnożyć wartość indeksu glikemicznego x zawartość węglowodanów przyswajalnych w produkcie, a następnie podzielić przez 100 Np. Arbuz, który ma wysoki IG = 74
Obliczamy ładunek glikemiczny dla 350g arbuza (ok. ¼ całego arbuza!)
ŁG = (74 x 27,3) / 100
ŁG = 20 -> średni ładunek
Wartości dla ładunku glikemicznego:
- niski ładunek glikemiczny (poniżej 10)
- średni ładunek glikemiczny (wartość pomiędzy 10 a 20)
- wysoki ładunek glikemiczny (powyżej 20)