Podstawą leczenia inuslinooporności jest dieta, którą powinniśmy rozumieć jako sposób odżywiania, a nie chwilowy zryw, który poprawi wyniki badań, a następnie wrócimy do poprzednich przyzwyczajeń. Osoby, które słyszą diagnozę insulinooporność często szukają pomocy w internecie gdzie mogą natknąć się na wiele nieprawdziwych informacji. Wiąże się to z wieloma zmianami w swojej dotychczasowej diecie, które często kończą się fiaskiem. Najlepsza dieta to ta, której się przestrzega, dlatego jeśli dopiero co dowiedziałeś/dowiedziałaś się o insulinooporność najlepiej zgłoś się do dietetyka, który przeprowadzi Cię przez etap zmiany tak, abyś stopniowo zmieniał/a swoję dietę na zdrowszą. Prawda jest taka, że dieta w insulinooporności nie wymaga rewolucji na talerzu, a kilku drobnych zmian, które możesz wprowadzić już dziś.
Prawidłowa masa ciała jest kluczowa dla zdrowia, tak więc dieta w insulinooporności musi prowadzić do jej utrzymania. U osób z nadwagą czy też otyłością należy zastosować dietę redukcyjną. Osoby z insulinoopornością mogą mniej odczuwać sytość, niż osoby zdrowe. Wynika to z faktu, iż insulina może zaburzać proces kontroli i łaknienia w podwzgórzu. Trzeba zadbać o to, aby dieta opierała się na produktach, które dają wysokie uczucie sytości.