Czekoladowe ciasto z cukinii to zdrowszy zamiennik tradycyjnego ciasta czekoladowego. Ta forma idealnie nada się na deser, śniadanie, bądź drugie śniadanie.
Zamiast najczęściej używanej w wypiekach mąki pszennej typu 450, do tego ciasta używamy mąki typu 1850. Typ mąki oznacza zawartość składników mineralnych w mące. Im wyższy numerek, tym więcej składników. Dzięki temu dostarczamy do naszego organizmu m.in ważnych witamin z grupy B. Pozostałe składniki takie jak: kakao, banana i cukinia dodatkowo wzbogacają owo ciasto o składniki odżywcze.
Zamiast cukru dodajemy ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny, niż sacharoza (biały cukier), a także charakteryzuje się mniej kalorycznością. Więcej o zamiennikach cukru można poczytać w tym wpisie. Za słodycz w cieście również odpowiada banan, im ciemniejszy, tym słodszy. Jeśli nie mamy ksylitolu w domu, mojego go pominąć i dodać więcej bananów.