Czekoladowe ciasto z cukinii – bez cukru!

Czekoladowe ciasto z cukinii – bez cukru!

Czekoladowe ciasto z cukinii to zdrowszy zamiennik tradycyjnego ciasta czekoladowego. Ta forma idealnie nada się na deser, śniadanie, bądź drugie śniadanie.

Zamiast najczęściej używanej w wypiekach mąki pszennej typu 450, do tego ciasta używamy mąki typu 1850. Typ mąki oznacza zawartość składników mineralnych w mące. Im wyższy numerek, tym więcej składników. Dzięki temu dostarczamy do naszego organizmu m.in ważnych witamin z grupy B. Pozostałe składniki takie jak: kakao, banana i cukinia dodatkowo wzbogacają owo ciasto o składniki odżywcze.

Zamiast cukru dodajemy ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny, niż sacharoza (biały cukier), a także charakteryzuje się mniej kalorycznością. Więcej o zamiennikach cukru można poczytać w tym wpisie. Za słodycz w cieście również odpowiada banan, im ciemniejszy, tym słodszy. Jeśli nie mamy ksylitolu w domu, mojego go pominąć i dodać więcej bananów. 

Ciasto można posypać orzechami i gorzką czekoladą. Jednak dodatek tych składników podwyższy nam kaloryczność ciasta. Bez dodatku orzechów i czekolada opcja ciasta zawiera około 200 kcal. Jeśli połączymy je z białkiem np. jogurt skyr możemy skomponować fajny posiłek, który będzie nas sycił na długo : ) 

Ciasto z cukinii bez cukru. Dietetyk Justyna Dampc. www.justynadampc.pl

Składniki na czekoladowe ciasto z cukinii

  • 300 g mąki pszennej graham typ 1850 
  • 300 g cukinii (1 sztuka)
  • 150 ml maślanki (3/4 szklanki)
  • 125 g masła (pół kostki)
  • 1 banan 
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ksylitolu 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
składniki na ciasto z cukinii

Przygotowanie

Przygotowanie ciasta z cukinii

 

  1. Miękkie masło, jajka, cukier, rozdrobnionego banana i maślankę połączyć razem.
  2. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kakao i sól połączyć.
  3. Połączone suche składniki dodać do mokrej masy, zamieszać i dodać cukinię.
  4. Piec w temp. 170 stopniu ok. 50 min. ( blaszka 20×30)