Nie jest to klasyczny przepis na brownie. Jednak ciasto konsystencją bardzo je przypomina. Jest mokre i zbite. Jest to lekko zmodyfikowany przepis na ciasto czekoladowe, ale tym razem wersja bardziej letnia. Przepis na brownie z truskawkami idealnie nada się dla osób dbających o indeks glikemiczny diety.
Podstawą ciasta jest mąka graham typ 1850, która zawiera 8,3 g błonnika na 100 gram mąki. Obecność błonnika pokarmowego obniża indeks glikemiczny dania, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, a także wpływa na sytość. Więcej na temat błonnika tutaj.
Ciasto nie zawiera cukru, ani słodzików. Możemy je dodać zamiast banana. Jednak ciasto jest wystarczająco słodkie, gdy dodamy banany. Im ciemniejsze banany tym są słodsze. Ciemniejsze banany będą miały wyższy IG, jednak pamiętajmy, że sam indeks nie jest dobrym wskaźnikiem, a ładunek glikemiczny jest bardziej dokładny. Więcej o indeksie i ładunku można poczytać tutaj.
Truskawki w sezonie zimowym możemy zastąpić mrożonymi wiśniami bądź malinami, które również się tu genialnie sprawdzą. Reszta składników jest dostępna przez cały rok.